blogJurgen_header

"Maak jouw terras summerproof" door Jurgen van der Steen

De zon schijnt, het wordt weer een mooie zomerdag...

Mensen zijn onderweg naar het werk, mensen hebben een dagje vrij, mensen staan in de file, mensen brengen de kids naar school en zijn ondertussen aan het plannen. Lunchen? Kom je ook? Ja gezellig, goed idee! Waar? Uhhhh… Liefst buiten, niet in de volle zon maar wel in de schaduw, niet al te zware gerechten, serveren daar salades, is het daar gezellig? Wat kun je doen als je een mooi terras hebt, het mooie weer dient zich aan en je wilt toch graag dat de gasten naar jouw terras komen? Vaak zijn de oplossingen of andere invullingen dichterbij en makkelijker dan je denkt.

Start met een goed ontbijt

Als mensen een ontbijtmoment willen, bied ze dan ook iets aan wat daarbij past. Een gekookt eitje met brood, roerei met toast of een schaaltje yoghurt met fruit en een kopje koffie is al gauw het vaste assortiment. Maak je gasten blij met een fruitsalade bar waarbij ze zelf hun saladebowl kunnen samenstellen waarbij toppings als appelkrokant, frambozencrunch, luchtige yoghurt of fruitgel het spannend maakt. Presenteer een fruitpizza van watermeloen met leuke fruitsoorten waar de gasten een punt van kunnen bestellen.

Ook een sappenbar waar verse fruitsappen en smoothie’s van groente, kruiden en fruit worden bereid zijn van harte welkom. Dit aangevuld met kleine geroosterde boterhammetjes en beleg. Breng je concept naar voren en laat je gasten zien wat je ze te bieden hebt. De kok of medewerker van de keuken of bediening kan dit concept verzorgen. Het maakt niet uit of deze persoon voor of achter de schermen opereert. Een mooie maar vooral originele presentatie van je concept doet wonderen. Laat je gasten de beleving zien, ruiken, proeven en beleven.

Wees eenvoudig creatief

Tijdens de lunch kun je het concept aanpassen naar een salade bar in combinatie met een fruitbar. Ook hier kunnen de gasten zelf hun saladebowl samenstellen. Denk aan quinoasalade met citrus en munt. Ook een presentatie van bijvoorbeeld een zomers visgerecht in de vorm van een een sashimi gepresenteerd in leuke tinnen blikjes die je personaliseert met een eigen uitstraling. Of een ceviche van witvis met Oosterse marinade gepresenteerd in grappige glazen weckpotjes voorzien van gepersonaliseerde sticker.

Met het diner serveer je mooie zomerse gerechtjes van de bbq, wel op houtskool natuurlijk. Schuif de menukaart aan de kant en laat de gasten van de heerlijke, geurende bbq genieten. Vlees, vis, groenten en aardappelgerechten jij bepaalt wat er wordt geserveerd maar luister naar de markt en speel hierop in. Maak een wisselend menu wat dagelijks wordt aangepast. Een mooie saladebar doet wonderen. Maar laat zien wat je hebt. Haal je personeel en kennis uit de keuken en breng het naar voren. Waarschijnlijk wordt iedereen daar blij van. De koks zijn weg uit hun subtropisch klimaat en hebben contact met de gasten die vaak een praatje komen maken met de chef. Probeer eens om een dj op je terras te plaatsen die gezellige rustige loungemuziek ten gehore brengt. De gasten zijn blij met een aangepast concept waarbij ze verast worden. En de ondernemer is blij met een vol terras waar blije gasten vertoeven.

Een laatste uitsmijter

Maak het jezelf niet te moeilijk. De kennis en de apparatuur zijn vaak al in huis en voorhanden. Het is meestal een kwestie van een andere mindset. Doe het eens anders en verras je gasten.

Groet,

Jurgen van der Steen
Adviseur Keuken, Inkoop en Inrichting

 

Wilt u meer tips of advies van Jurgen om uw menukaart summerproof te maken? Bel 0348 - 489 419 of mail info@horeca-maatwerk.nl voor een afspraak.